Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Tomáša Němečka: Ešte k filmu o Havlovi

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Životopisný film Havel zožal v Česku zdrvujúce recenzie (nie v tomto časopise, Marianna Sádecká bola v .týždni č. 32/2020 ešte vľúdna). Ale až prekvapivo sa páči pamätníkom. Žeby sa kritici mýlili?

Komentár Tomáša Němečka: Ešte k filmu o Havlovi

chápavý prístup, pútavý príbeh, skvelé herecké výkony. Film tohtoročného leta, ktorý stojí za to vidieť,“ zhrnul Michael Žantovský, Havlov niekdajší hovorca a autor doteraz jeho najlepšieho životopisu. Havlov osobný fotograf Tomki Němec mieni, že film je „celkovo vydarený“ a že ho „občas mrazilo“, ako výstižne sa hercom podarilo napodobiť gestá Václava Havla alebo Pavla Landovského.

Prezidentova druhá manželka Dagmar priznala, že scenár sa jej prvýkrát nepáčil („bol o inom človeku, než akého som poznala“), ale výsledok ju nadchol: „Bola som dojatá. Všetko, čo som nemohla prežiť a čo poznám iba z Vaškovho rozprávania, sa odohralo na plátne.“

 Spracúvať čerstvú históriu je riskantný podnik, priveľa ľudí si pamätá priveľa detailov. Pri sledovaní filmu sa však dá miestami aj chváliť: text Charty sa skutočne dostal na Západ tak, že sa ho naučila naspamäť vybraná spojka (len to nebola Havlova milenka, ale emig­rantka Ilona Drummová), pri jej rozvoze v januári 1977 sa naozaj odohrala naháňačka, keď Landovský unikal pred autami ŠtB vo svojom bielom saabe a Havel rýchlo pchal 242 listov do schránky (len vetu vo valašskom nárečí „to sú enem také embéčka“ prehodil tretí spolujazdec – Ludvík Vaculík). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite