Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Dvaja Česi sú späť z Turecka

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Každé nešťastie sa niekedy skončí. V prípade Markéty Všelichovej a Miroslava Farkasa sa tak stalo v piatok 24. júla večer, keď pristáli v Prahe. Po troch rokoch a ôsmich mesiacoch ich Turecko pustilo z väzenia, kde sedeli za spoluprácu s kurdskými milíciami.

Komentár Tomáša Němečka: Dvaja Česi sú späť z Turecka NATÁLIA LOŽEKOVÁ / NATALIALOZEKOVA.SK

o ich prípade som písal dvakrát (.týždeň č. 32/2017 a č. 48/2016). Dnes 28-ročná študentka a jej o šesť rokov starší priateľ si koledovali o problém: fotili sa v uniformách kurdských milícií YPG, ktoré Turecko označuje za teroristov, vozili im pomoc a hrdo o tom vykladali v českých médiách aj na sociálnych sieťach. 

Len si mysleli, že ako Európanom im to prejde. „Keď ma pri iných cestách zadržali na hraniciach a našli u mňa vlajku YPG, len ju hodili do koša a povedali, nech to do Turecka nevozíme,“ spomínala Všelichová. Inokedy ju vytiahli z ťažkostí českí diplomati – to keď bola zadržaná v Iraku bez víz, peňazí a poistenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite