Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Jána Oravca: Dve otázky za 44 miliárd

.ján Oravec .stĺpčeky .iný pohľad

Poďme počítať. V nasledujúcich siedmich rokoch môže Slovensko z rozpočtu EÚ získať 18,6 miliardy eur, z fondu obnovy 7,5 miliardy a na pôžičky ešte 6,8 miliardy. A z predošlého rozpočtu EÚ máme ešte tri roky na dočerpanie 8 miliárd.

Komentár Jána Oravca: Dve otázky za 44 miliárd NATÁLIA LOŽEKOVÁ / NATALIALOZEKOVA.SK

spolu bude mať Slovensko k dispozícii viac ako 40 miliárd eur, so spolufinancovaním takmer 44 miliárd. Táto suma je dôvodom, aby sme všetci hľadali odpovede na dve kľúčové otázky: na čo a ako tieto prostriedky využiť. Podstata odpovede na otázku „na čo“ by sa dala sformulovať lapidárne: neminúť, ale investovať.

Téma .týždňa: Roh hojnosti

A diskusia by mala priniesť aj netradičné nápady. Uvediem teda príklad, kde by použitie európskych peňazí mohlo prispieť k pozitívnej štrukturálnej zmene. 

Slovensko má dlhodobo problém s vysokým daňovo-odvodovo-príplatkovým zaťažením práce. Prefinancujme si teda jeho reformu. A urobme ju v troch rýchlych krokoch – okamžite výrazne znížme daňové a odvodové zaťaženie, použime niekoľko miliárd v nasledujúcich troch rokoch na vykrytie výpadku verejných financií a počas takto „kúpených” troch rokov zásadne zjednodušme daňový a odvodový systém. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite