Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Dalibora Roháča: Pamätáme si ešte na TTIP?

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

TTIP bola ambiciózna obchodná dohoda medzi Spojenými štátmi a EÚ v pokročilom štádiu vyjednávania. No Donald Trump sa stal prezidentom a oznámil, že o ňu USA nemajú záujem.

Komentár Dalibora Roháča: Pamätáme si ešte na TTIP? NATÁLIA LOŽEKOVÁ / NATALIALOZEKOVA.SK

TTIP to už predtým schytávala v Európe, najmä z ultraľavicových a antiglobalizačných kruhov. Tie sa neštítili šíriť dezinformácie o nútenej „privatizácii“ európskych verejných služieb, chlórovaných kurčatách či lacnom hovädzom plnom hormónov. Veci nepomohlo ani britské rozhodnutie odísť z Únie, ktoré zmenšilo veľkosť severoatlantického trhu.

V prípade Trumpovho odchodu z Bieleho domu vznikne príležitosť vrátiť sa k transatlantickej dohode. Dôvody sú silné – liberalizácia obchodu, investícií a služieb by predovšetkým urýchlila hospodárske zotavenie po kríze. Na oboch stranách Atlantiku prebiehajú diskusie, ako sa postaviť neférovým obchodným praktikám najmä zo strany Číny. Tá využíva svoje členstvo v Svetovej obchodnej organizácii, aby získala prístup na naše trhy, veľmi pozorne však chráni domáce firmy pred zahraničnou konkurenciou – napríklad prostredníctvom skrytých alebo otvorených dotácií či prístupu k úverom, ktoré nie sú nutne rozdeľované na základe trhových kritérií.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite