Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Zajaca: Ruský svet a my

.peter Zajac .stĺpčeky .komentár týždňa

Bratislavský Slavín má svoju horizontálu a vertikálu. Horizontálu tvorí mäkká a objímajúca pôda hrobov. Vyzýva návštevníka Slavína, aby ticho postál s obnaženou hlavou, lebo tu v zemi spočívajú kosti tých, čo padli na konci veľkej vojny.

Komentár Petra Zajaca: Ruský svet a my NATÁLIA LOŽEKOVÁ / NATALIALOZEKOVA.SK

vertikálu reprezentuje pylón so sovietskym vojakom. V rukách drží víťaznú zástavu, ako ten na najznámejšej fotografii z druhej svetovej vojny, na ktorej vztyčuje vlajku na Reichstagu po dobytí Berlína. Tým sa dal inšpirovať Alexander Trizuljak. Socha Víťazného vojaka na Slavíne mala vždy svoju symboliku. Ten vojak neoslobodzuje, ale dobýja Bratislavu, tak ako dobyl Berlín. Trizuljak z nás urobil porazených. 

Ako porazení ideme teraz tú sochu, pamätník a Slavín rekonštruovať, aby sme im vrátili starý lesk. Nám možno ten symbol nedochádza, ale každému ruskému občanovi sa privráva jasnou rečou. Vie, že toto je jeho pôda a tiež krajina, ktorá mu patrí. Vertikála a horizontála Slavína sa bijú a bude to trvať tak dlho, kým nám to bude ľahostajné. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite