Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Zavreli nám vyhliadku!

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Ak idete v lete do Česka, tridsať kilometrov južne od Prahy by ste mohli vidieť meander Vltavy: rieka tu vytvára úchvatné písmeno U. Mohli, keby tam nepostavili plot. Pri Smetanovej vyhliadke, rozumiete?

Komentár Tomáša Němečka: Zavreli nám vyhliadku! NATÁLIA LOŽEKOVÁ / NATALIALOZEKOVA.SK

ako keby ste si nemohli zájsť na Veľký Choč zarecitovať „na tebe stanúc, našiel som sa, chápal.“ Alebo meditovať na Kôprovský štít. Alebo keby ste došli prielomom Hornádu na Tomášovský výhľad, a tam dvojmetrová bariéra. Skrátka, vážna vec, ako uzná každý turista, tramp, vlastenec a romantik. Uzavretie Smetanovej vyhliadky vzbudilo ohlas, aký môže byť pri pohľade zvonka ťažko pochopiteľný: posmutnený oznam anonymného dobrovoľníka, ktorý v stredných Čechách maľuje turistické značenie, mal na Facebooku stovky zdieľaní a dostal sa do večerných správ Českej televízie.

Vltava tu vo starohorných vyvrelinách vytvorila hlboký kaňon, ktorý priťahuje Čechov viac ako sto rokov. Klub českých turistov vyznačil prvú trasu údolím už v roku 1889. Vznikla tu najstaršia trampská osada Ztracenka, nazvaná podľa americkej nemej kovbojky Údolie Stratenej nádeje z roku 1915.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite