Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Babička českých feministiek

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Minulú stredu mala Jiřina Šiklová narodeniny a český Senát jej odovzdával medailu. Na fotke vidíme medzi unavenými postaršími mužmi malú svižnú 85-ročnú ženu, ktorá s rozmachom dvíha čašu vína. Je nemožné nemať ju rád, aj keď je občas prísna ako bič boží.

Komentár Tomáša Němečka: Babička českých feministiek ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

keď Jiřinu Šiklovú vyhodili po sovietskej okupácii z pražskej filozofickej fakulty (prednášala tam o sociológii mládeže), živila sa ako upratovačka, neskôr ako sociálna pracovníčka v Thomayerovej nemocnici. Ten čas nepremárnila, v československom disente mala dôležitú úlohu spojky medzi chartistami a zahraničnými ambasádami. Preto je dodnes zvyknutá nosiť v hlave toľko informácií. Zostala chladnokrvná aj pri výsluchoch, keď ju Štátna bezpečnosť v máji 1981 pri veľkom záťahu zatkla. (V životopisnom rozhovore Bez ohlávky spomína, ako sa jej vo väzení dostali do rúk režimné noviny so správou o procese: vraj ju hlavne potešilo, že jej to na fotke pristalo.) Po mnohých rokoch, keď český parlament prijal zákon o protikomunistickom treťom odboji, prišla Jiřina Šiklová dosvedčiť angažmán inej disidentky a mladý úradník sa jej pýtal, či má o práci pre Chartu aj nejaké doklady.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite