Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Schutza: Úskalia siamskej budúcnosti

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Podobenstvo siamskych dvojčiat, zviazaných históriou, použil Igor Matovič ako opis česko-slovenského vzťahu na prvej návšteve Prahy. Nie je však isté, či už najbližšia budúcnosť do nadštandardu nenavŕta trhlinu.

Komentár Petra Schutza: Úskalia siamskej budúcnosti NATÁLIA LOŽEKOVÁ / NATALIALOZEKOVA.SK

rozdielne tempo uvoľňovania epidemiologických opatrení, zvlášť hraničných režimov, ktoré mohlo sypať piesky  do „siamskej“ blízkosti, už brzdou s najvyššou pravdepodobnosťou nebude. Reštaurovanie voľného pohybu cez hraničné priechody – bez rôznych formulárov a „covid testov“ – je „darček, ako opatrenie promovali premiéri, pendlerom, obchodu i medziľudským vzťahom. A fakt je, že tie nie sú cez žiadnu inú hranicu také vysokofrekvenčné ako práve cez česko-slovenskú.

Slovenská strana, predovšetkým sám premiér, pritom stále vyžaruje zdržanlivosť k rýchlemu návratu do normálnych pomerov. Napovedá to aj zjavná nevôľa lúčiť sa s núdzovým stavom, ktorú si poniektoré „zlé jazyky“ vysvetľujú autoritárskymi spádmi Matoviča. Aj piatková dohoda ministrov vnútra Únie o uvoľnení režimov však hovorí v prospech nastolenia predkoronových  pomerov – až na výnimky – už 15 júna. A to na pôdoryse podstatne širšom, než je bývalá federácia či V4 (hoci Poľsko sa teraz trochu stavia na zadné). 

Súhlas s obnovením medzinárodných vlakových i autobusových spojov, ktorý prišiel z Bratislavy vzápätí po „samite, tiež minimalizuje obavy z pripravenosti Matoviča byť súčasťou regionálneho rozmrazovania reštrikcií, ktoré sa objavovali  aj v Prahe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite