Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Tomáša Němečka: Pražské listy o Izraeli

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Česká zahraničná politika má dve „havlovské“ idealistické konštanty: záujem o ľudské práva a trvalé sympatie k Izraelu. Teraz sa prvá ocitla v rozpore s druhou – a nastala nevídaná verejná prestrelka.

Komentár Tomáša Němečka: Pražské listy o Izraeli NATÁLIA LOŽEKOVÁ / NATALIALOZEKOVA.SK

vyvolal ju otvorený list troch ministrov zahraničia: toho súčasného, Tomáša Petříčka zo sociálnodemokratickej ČSSD, a jeho dvoch predchodcov, straníckeho kolegu Lubomíra Zaorálka a kniežaťa Karla Schwarzenberga zo stredopravej TOP09. V článku Čo bude s Palestínčanmi a izraelskou demokraciou? (Právo 23. 5.) kritizujú plán novej Netanjahuovej vlády na rozšírenie izraelskej jurisdikcie aj na osady v údolí Jordánu, čo sa fakticky rovná anexii tretiny Západného brehu. Na európske pomery je článok proizraelský, na české propalestínsky. 

Hovorí o palestínskych premárnených šanciach a teroristickej povahe jeho hnutia Hamas, ale Česko sa podľa autorov musí vzhľadom na svoju históriu 20. storočia ozvať proti akýmkoľvek anexiám a dbať na ľudské práva Palestínčanov. Podpis Karla Schwarzenberga nemôže znalca prekvapiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite