Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Schutza: Hnisavé bojové línie

.peter Schutz .stĺpčeky .hlas východu

Rozhodnutie Markízy posadiť proti sebe premiéra a vicepremiéra podčiarklo kľúčovú zvláštnosť povolebnej reality – naprieč koalíciou je otvorených príliš veľa vojnových línií.

Komentár Petra Schutza: Hnisavé bojové línie  NATÁLIA LOŽEKOVÁ / NATALIALOZEKOVA.SK

situáciu v koalícii vysvetľuje veľká šírka spojenectva, ktoré sa ukázalo nevyhnutné pre presadenie transformácie štátu po štyroch vládach Smeru. So zreteľom na stres z korony je navyše kritika zložitá. Reálnym problémom však sú iba veľmi hrubé obrysy kľúčových koncepcií, ktoré ani v samotnom programe vlády nejdú do hĺbok. Zložité procesy politického dohadovania, ktoré už mali byť za ňou, takto koalícia roluje pred sebou – aj s výbušným potenciálom vyplavovať konflikt za konfliktom. A tie sú občas veľmi detinského typu, keď trebárs ministerka Kolíková vpísala do odseku o GP formuláciu, ktorú však číta každý širšie a inak než ona sama...

Subjektívnym faktorom par excellance je nezrelosť hlavných aktérov. To sa týka predovšetkým premiéra, ktorý nejaví známky žiaducej premeny zo strany sporu na ich mediátora, čím by mal byť predseda vlády v prvom rade. To sa manifestuje napríklad v prestrelke o nedeľné zatváranie obchodov, čo je kauza nielenže  odťažitá vo vzťahu k bazálnej misii koalície, ale uprostred behu za záchranu ekonomiky je až neuveriteľná.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite