Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Zvláštny prípad s ricínom

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Pred mesiacom vraj mal do Česka priletieť príslušník ruskej tajnej služby – s úlohou zlikvidovať niektorých pražských komunálnych politikov. Tak znela správa týždenníka Respekt z minulého pondelka. To stojí za bližší pohľad.

Komentár Tomáša Němečka: Zvláštny prípad s ricínom Natália Ložeková / natalialozekova.sk

prvým terčom vraj mal byť starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, na ktorého návrh tamojšie zastupiteľstvo odstránilo z parku sochu maršala Koneva. Druhým pre zmenu primátor metropoly Zdeněk Hřib, pod ktorého záštitou sa námestie, kde sídli ruská ambasáda, premenovalo na počesť zastreleného opozičného lídra Borisa Nemcova a doposiaľ bezmenná promenáda za veľvyslanectvom pripomína pamiatku zavraždenej novinárky Anny Politkovskej (.týždeň č. 10/2020). Na zozname by vraj mohol byť aj excentrický starosta-zabávač z maličkej pražskej štvrte Řeporyje Pavel Novotný, ktorý minulý týždeň odhalil pamätnú dosku vlasovovcom za ich pomoc pri pražskom povstaní v máji 1945.

Na prvé čítanie sa zdá, že by takéto gestá mali byť pod rozlišovacou schopnosťou Kremľa. V skutočnosti nasledovala neadekvátne silná reakcia. Najmä pre Koneva: Rusko prijalo novelu, ktorá s účinnosťou od apríla umožňuje stíhať za poškodzovanie vojnových hrobov a pomníkov na ruskom aj zahraničnom území. Minister obrany Sergej Šojgu výslovne navrhol zákon použiť proti tým, ktorí sa podieľali na odstránení Konevovej sochy... 

Ruská ambasáda odmietla uvádzať na svojich oficiálnych listinách meno Borisa Nemcova a radšej si preniesla úradné sídlo do svojej bočnej administratívnej budovy v Korunovačnej ulici. A starostu Novotného sa už koncom minulého roka pokúsila štátna televízia Russia-1 zosmiešniť v priamom vysielaní (dopadlo to tak, že Novotný na moderátorov vychrlil, aby sa radšej hanbili za masaker Poliakov v Katyni). K tomu pripočítajme, že v apríli demonštrovali ruskí nacionalisti pred českou ambasádou v Moskve aj konzulátom v Petrohrade a za blahosklonného prizerania sa tamojšej polície vhodili do areálu niekoľko dymovníc.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite