Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Dalibora Roháča: Nová kultúrna vojna?

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Zabudnite na džender. Vďaka koronavírusu môžeme viesť novú kultúrnu vojnu – a už letmý pohľad na verejnú diskusiu hovorí, že tentoraz sa vedie medzi vedeckou expertízou a konšpiračným populizmom.

Komentár Dalibora Roháča: Nová kultúrna vojna? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

pár dní po prezidentovom tweete o „oslobodení Michiganu“ napochodovali ozbrojení Trumpovi voliči priamo do budovy štátnej snemovne v meste Lansing. Predtým sa zasa Trump zamýšľal, či by liečbe nepomoholo osvetľovanie útrob pacientov UV žiarením či iným „silným svetlom“, prípadne vstrekovanie dezinfekčných prostriedkov. Žiaľ, v ekosystéme amerických konzervatívnych médií dnes nijaký žáner neprekvitá viac, než zľahčovanie pandémie či konšpirovanie o nej. No olej do ohňa dodáva aj prílišná ochota liberálneho a ľavého stredu vykresľovať svojich ideových oponentov ako antiintelektuálnych zadubencov.

Pandémia nezastihla nepripraveného len Trumpa, ale všetkých vrátane expertov. Nebolo to tak dávno, čo úrady verejného zdravotníctva tvrdili, že oveľa väčším problémom, než koronavírus, bude tohtoročná sezónna chrípka. Demokratický starosta New Yorku Bill de Blasio zasa obyvateľov mesta povzbudzoval, aby sa bez obáv zúčastnili na masových akciách pri príležitosti čínskeho nového roku. Súčasná pandémia nás súčasne stavia pred otázky, na ktoré často nie sú jednoznačne správne odpovede. Z pohľadu epidemiológa by bolo najlepšie, ak by sme strávili najbližších 18 mesiacov v bunkroch. To však nie je realistické. Ako presne sa naučíme balansovať medzi ochranou verejného zdravia a naším živobytím, je preto problém, ku ktorému môžu rozumní ľudia pristupovať rozdielne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite