Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Gondu: Výzvy pod rúškom vírusu

.peter Gonda .stĺpčeky .iný pohľad

Pod vplyvom správ a strachu ľudí z koronavírusu konajú politici razantne a neštandardne. Pod rúškom závažného vírusu tak vyrastajú dlhodobé hrozby slobody, prosperity a bezpečnosti.

Komentár Petra Gondu: Výzvy pod rúškom vírusu Natália Ložeková / natalialozekova.sk

u nás zatiaľ prechádzame koronakrízou relatívne pokojne, pričom patríme ku krajinám s najnižším podielom infikovaných spomedzi testovaných. Dôvodom je popri rýchlych reštrikciách cestovania a ekonomických aktivít disciplína ľudí, osobitne nosenia rúšok na verejnosti. Je to pozitívny signál schopnosti dodržiavať v spoločnosti dôležité zlaté pravidlo: Nerob iným to, čo nechceš, aby oni robili tebe.

Premiér Igor Matovič napriek tomu nedávno pritvrdil: vyhláseniami o možnosti ekonomického vypnutia krajiny a aj reálnou veľkonočnou reguláciou slobody pohybu. Jej nezamýšľanými dôsledkami boli koncentrované medziokresové presuny pred jej spustením, dopravné kolóny, obmedzenia zásobovania a časové a iné náklady či straty. Rečami o ekonomickom „vypnutí“ krajiny zasa zvýšil u ľudí strach a neistotu. Dúfajme, že od tohto devastačného kroku upustil a naopak, čoskoro umožní otváranie ekonomiky.   

Negatívne dôsledky dnešného stavu sa totiž kumulujú. Napríklad obmedzená zdravotná starostlivosť môže zvyšovať chorobnosť a počet odvrátiteľných úmrtí. To sa ešte zhorší, ak bude ekonomika ďalej hibernovaná, keďže bude menej zdrojov a viac duševne a fyzicky chorých. Čím dlhšie to bude trvať, tým viac firiem skrachuje, klesne životná úroveň, bude viac nezamestnaných, ťažko chorých, samovrážd, kriminality či radikalizácie vedúcej k autoritatívnym politikám.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite