Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Zajaca: Čo vo vládnom programe nie je

.peter Zajac .stĺpčeky .komentár týždňa

Vládny program nikto pred schvaľovaním poriadne nevidel. Vládni poslanci ho podporili, veď podpísali koaličnú dohodu. A opoziční poslanci by ho odmietli aj bez čítania.

Komentár Petra Zajaca: Čo vo vládnom programe nie je Kancelária Národnej rady SR/SITA 20. apríla 2020 Bratislava: Predseda vlády Igor Matovič predkladá Národnej rade SR progamové vyhlásenie svojej vlády.

igor Matovič hrá rád s bielymi figúrkami a má rád výhodu posledného ťahu. Keď som počul vo štvrtok vetu, že „vláda sa pokúša zbúchať program“, zarazil ma jej jazyk. No Matovičova veta, že vláda „nerieši také ,prkotinyʼ ako referendum“, je hrozivá. Táto „prkotina“ by bola najzávažnejším zásahom do Ústavy od jej vzniku – ohrozila by bytostnú podstatu parlamentnej demokracie. 

Keď si už pomyslím, že nič horšieho nemôže byť, začujem Ficove a Kotlebove oplzlosti, zase sa vo mne čosi vzoprie, a poviem si, ako dobre, že „títo“ nie sú vo vláde. Len dúfam, že na to nebudem musieť prisahať pri každej vete. Ale, ako vraví môj starý kamarát, znalec politických znakov, Matovič „inzeruje samého seba, robí to aj ako predseda ,regírunguʼ a tak sa na neho treba dívať. Inzerent seba samého – vždy, a za každých okolností. Nič viac“.

Vo vládnom programe určite nebude veta o manuále Amerického centra pre prevenciu a kontrolu chorôb, v ktorom sa hovorí, že „je potrebné byť konzistentný, presný, pripravený a komunikovať s rešpektom“, lebo to je napísané pre amerických, a nie našich politikov. Ten jeden, čo u nás komunikuje, má právo byť nekonzistentný, nepripravený a komunikovať s dešpektom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite