Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Jean Valjean na Ústavnom súde

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Nebýva zvykom, aby súd argumentoval v rozhodnutí románom Victora Huga. Ale v novom náleze českého Ústavného súdu to nebolo samoúčelné. Čím iným ilustrovať „právo na druhú šancu“ ako kľúčovým príbehom z Bedárov?

Komentár Tomáša Němečka: Jean Valjean na Ústavnom súde Natália Ložeková / natalialozekova.sk

pani Anna Daňová z Brna sa stará o deväťročného chlapca, a to takmer od jeho narodenia. Nie sú príbuzní. Ujala sa ho po tom, čo boli jeho otec a matka zbavení rodičovskej spôsobilosti. S chlapcom to vôbec nie je ľahké: nepočuje, má poruchy reči a správania. Ale pani Anna to s ním zvláda a prijala ho do rodiny. Jeho oficiálnym zákonným zástupcom je však mesto Brno, pretože manželia Daňovci majú dlhy asi za desaťtisíc eur (neplatili dane, zdravotné poistenie a jednu splátku leasingu). 

Preto súdy uzavreli, že sa nedá nič robiť, zákon je zákon. Pani Anna sa síce stará dlho a lepšie ako mesto, dlhy poctivo spláca a nezvyšuje ich, našla si prácu aj byt, lenže... Poručníkom sa smie stať len ten, kto „spôsobom života zaručuje“ riadne plnenie povinností. A aký že by to bol vzor pre dieťa, keď sa v minulosti tak zadlžila? (Je otázka, či hralo rolu aj to, že Daňovci a chlapec sú brnianski Rómovia.)

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite