Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Sila dolu, chaos hore

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Medzi volebnými sloganmi Andreja Babiša som obzvlášť nemal rád tento: „Sme schopný národ, len nás riadia nemehlá.“ My, dobrý ľud, verzus oni, zlí páni. V dnešných časoch ho opozícia Babišovi s chuťou vracia.

Komentár Tomáša Němečka: Sila dolu, chaos hore Natália Ložeková / natalialozekova.sk

česká reakcia zdola na pandémiu bola až ohromujúca (.týždeň č. 13/2020). Experti z Českého vysokého učenia technického kúpili 2 200 potápačských „šnorchlov“ zo športových predajní a pridali k nim vojenské filtre, vyvinuli z toho vlastné tvárové masky pre lekárov. Pripojila sa aj komunita okolo 3D tlačiarní, ktorá pre nich lisuje respirátory. Alebo univerzita v Liberci, kde sú špecialisti na nanotechnológie: spolu s tamojšími výrobcami teraz ako na bežiacom páse vyrába filtre s vrstvou z nanovlákien (s najvyššou ochranou proti vírusom). 

Iný príklad: ČVUT zareagovala na únavu laborantov z testovania a zostrojila pre Nemocnicu Na Bulovce robota Pipeťáka, ktorý namiesto ľudí presne dávkuje aj váži vzorky. A konečne: fascinujúci je vývoj nového pľúcneho ventilátora, ktorý môže krajina čoskoro potrebovať (dnes je v Česku dvetisíc lôžok s pľúcnou ventiláciou, z toho tretina je obsadená). Projekt Corovent.cz vedie fakulta biomedicínskeho inžinierstva, do dvoch týždňov predstavila prototyp, a teraz prebieha certifikácia. Česi naň vybrali v crowdfundingu takmer 400-tisíc eur počas 20 hodín.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite