Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Dalibora Roháča: Pohľad z New Yorku

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Nezažil som New York po 11. septembri 2001, ale miestni hovoria, že dnešné vyprázdnené ulice a sirény sanitiek im dni po teroristickom útoku naozaj pripomínajú.

Komentár Dalibora Roháča: Pohľad z New Yorku Natália Ložeková / natalialozekova.sk

hlavným rozdielom je, že kým na jeseň roku 2001 sa mesto usilovalo čo najrýchlejšie zo šoku spamätať a pohnúť ďalej, dnes je udržiavané v spánku bez konca v dohľade.

Niektorým sa obmedzenia zdajú prehnané. A nie je to úplne šialený pohľad – vyčkávaciu taktiku namiesto prísnych opatrení si pôvodne vybralo aj Spojené kráľovstvo či Švédsko. Bez kvalitnejších dát tiež vieme povedať len málo o tom, ako rýchlo sa koronavírus šíri a ako presne je nebezpečný.

Najúčinnejšou odpoveďou na koronaskepticizmus bolo vplávanie nemocničnej lode amerického námorníctva USNS Comfort na rieku Hudson, prenájom chladiarenských kamiónov nemocnicami, ktoré nemajú kde ukladať obete, ako aj výstavba poľného lazaretu na východnej lúke Central Parku. Takéto opatrenia nikto nerobí z plezíru. Robia sa preto, lebo ich mesto, nemocnice a štát New York robiť musia. Ani komunistický režim v Číne by nezatváral fabriky, ba dokonca multimiliónové mestá, ak by mal do činenia len s horšou chrípkovou epidémiou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite