Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Tomáša Němečka: Skúška našej generácie

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Ešte pred štrnástimi dňami som si myslel, ako vidím do budúcnosti, keď som písal, že pri epidémii pomáha zavrieť školy. To bol piatok 6. 3. ráno a Česko hlásilo 12 nakazených. Dnešný stav bol mimo mojej fantázie.

Komentár Tomáša Němečka: Skúška našej generácie Natália Ložeková / natalialozekova.sk

čo už školy! Tie zavrela česká vláda od stredy 11. 3., keď počet nakazených stúpol na 63. Potom už sa to vymklo akejkoľvek našej doterajšej skúsenosti. Minulý pondelok kabinet vyhlásil núdzový stav, zamkol hranice, zakázal zdravotníkom brať si dovolenku a povolal aj študentov z lekárskych fakúlt. 

Minulú stredu prišiel zákaz vychádzania bez rúšok a vyhradenie nakupovacích časov pre dôchodcov (teraz od 7 do 9 hodín ráno). Polícia na pokyn hygienikov zavrela do karantény 21 obcí na Olomoucku vrátane mestečiek Uničov a Litovel (obe okolo 10-tisíc obyvateľov).

Márne hľadáme v pamäti, čomu sa to podobá. Predstavoval som si SARS a prasaciu chrípku: ale nikto nečakal vírus, ktorý sa šíri tak ľahko, má niekoľkodňovú inkubačnú dobu a spočiatku nemusí mať nápadné príznaky. Je to ťažšia skúška ako „tisícročná voda", povodeň na Morave v roku 1997. Tiež nás zastihla nepripravených - preto vtedy zomrelo 49 ľudí, škody boli vyše dvoch miliárd eur, prerušila sa kľúčová železničná trať do Ostravy... Ale to trvalo mesiac a potom sme mohli ísť odpratávať. 

„Nevieme, ako dlho to bude trvať a ako nás to ako spoločnosť premení. Koronavírus dal lekciu  všetkým mediálnym komentátorom a ich sebavedomým veštbám.“

Teraz nevidíme koniec. Ak sme vo vývoji približne štrnásť dní za Talianskom a v piatok 19. 3. ráno sa v Česku hlási 774 nakazených, potom o dva týždne budú počty v desiatkach tisícov. Nikto nevie, čo taká dlhá hibernácia urobí s ekonomikou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite