Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Objektívom Terezy Nvotovej: Môj americký koronadenník 1

.tereza Nvotová .stĺpčeky .objektívom Terezy Nvotovej

Tak som tu. Pôvodne pártýždňový pobyt v New Yorku sa predlžuje na neurčito. USA a EÚ zavreli hranice a nik netuší, dokedy to všetko potrvá. Guvernér štátu povedal, že sme „vo vojne, nepriateľa však zatiaľ len vidíme na horizonte“.

Objektívom Terezy Nvotovej: Môj americký koronadenník 1 Natália Ložeková / natalialozekova.sk

každý deň tu stúpajú počty nakazených o stovky. Pravdupovediac sa ani trochu nedivím. V 8,6-miliónovom meste sa ešte len pred pár dňami hádali o to, či zavrieť školy a reštaurácie. Na prechádzke som často s úžasom pozerala cez sklenené výklady na preplnené bary. Môj kamarát vysedával na pohotovosti s príznakmi, no test na koronavírus nedostal, vraj ich nie je dosť. Vírus sa tak nezastaviteľne rozšíril, a teraz to bude exponenciálne rásť.

Najväčšia americká slabina – zdravotný systém – sa každým dňom odhaľuje až na kosť a je to vskutku strašidelné. Až 27 miliónov Američanov nemá nijaké zdravotné poistenie, no nezachránia sa ani tí, ktorí ho majú. Poisťovne nechajú pacientovi s koronavírusom uhradiť za liečbu vyše 1 300 dolárov, ak im ju, vzhľadom na preplnené kapacity, vôbec poskytnú. Vystrašených je aj 10 miliónov ilegálnych imigrantov, ktorí tu síce žijú a pracujú roky, no hospitalizácia by pre nich mohla znamenať vyhostenie z krajiny. Prvé prípady koronavírusu už zistili aj u bezdomovcov, čo môže mať fatálne následky pre tisíce ľudí len tu v meste New York.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite