Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Ako v Česku zatýkali sudcov

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Česká justícia sa teší dôvere asi polovice ľudí, čo je podľa Eurobarometra ako v Belgicku a Francúzsku. Tiež zažila úplatných sudcov. Len ich za tridsať rokov bolo menej ako sudcov zatknutých na Slovensku minulú stredu.

Komentár Tomáša Němečka: Ako v Česku zatýkali sudcov Natália Ložeková / natalialozekova.sk

na české prípady stačia prsty na rukách. Keď bol v apríli 2003 zatknutý Jiří Berka z Krajského súdu v Ústí nad Labem, špecialista na bankroty, nebolo to prekvapenie: Berka vydával čudné rozhodnutia. Firmy krátkopred krachom si účelovo presúvali sídla do Ústí, aby im Berka vybral „správneho“ insolvenčného správcu. Rozpletanie trvalo neuveriteľne dlho pre zložitosť a rozsah zločinov (škoda bola v prepočte desať miliónov eur), do procesu zasiahla aj amnestia. Nakoniec Berka dostal v roku 2018 právoplatný trest sedem rokov natvrdo a prepadnutie majetku. Vlani v apríli nastúpil do väzenia.

Prípad z Okresného súdu v Litoměřiciach bol úbohý a provinčný. Tamojší veterán Jozef Knotek vzal v roku 2011 v prepočte 1 200 eur za to, že zariadi podmienečné prepustenie. Knotek to nerobil pre peniaze, skôr ho bavilo mať vplyv, meniť služby za protislužby. Na prepustenie prehovoril aj kolegu-nováčika Ladislava Jelínka, vnútil mu za to fľašu whisky. 

Ako reportér som vtedy s Jelínkom hovoril, rozčúlene ma presviedčal: „Myslíte, že som idiot, aby som riskoval talár kvôli fľaške?“ (Českí okresní sudcovia už vtedy mali plat okolo 3 000 eur.) Žiaľ, idiot to bol. Keď ho minister postavil mimo služby, Jelínkovi došli peniaze, a tak v krčme sľuboval ľuďom, že im vďaka konexiám pomôže vyhnúť sa trestu... Dostal podmienku. Knotek tri roky a tri mesiace natvrdo, k tomu pokutu päťtisíc eur (justícia ho odmietala podmienečne prepustiť, až na niekoľký pokus sa vlani dostal z väzenia ako zničený dôchodca).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite