Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Schutza: Zápas o charakter koalície

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

V piatok podvečer prechádzala rodiaca sa vládna koalícia svojou krízou. Čitateľ už azda pozná rozuzlenie, avšak zápas  o ministerstvo financií – pretože o to ide – je veľmi zlé znamenie.

Komentár Petra Schutza: Zápas o charakter koalície Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ak aj na chvíľu prekročíme fiškálno-vecnú podstatu, tak odkaz koaličnému partnerovi cez Facebook, že „dnes sa budú diať veci, pohár pretiekol, stačilo“, je jasná známka straty sebaovládania, čo nie je ideálna kvalita dobrého budúceho predsedu vlády. Skutočnosť, že Matovič vynáša konflikt na verejnosť, a ešte formulačne veľmi ostro, je demonštráciou sily a neochoty pokračovať v rokovaní štandardným spôsobom.  

V štýle – ja som vyhral voľby, ja mám 53 poslancov, mne dá verejnosť za pravdu. Tu Matovič – nič v zlom – trochu evokuje Mečiara, ktorý sa tiež intuitívne obracal na verejnosť, keď viedol spor a „musel“ mať pravdu silou-mocou.

Ľahké riešenie v čase písania tohto textu nebolo, ale politicko-odborne riešiť ani niet čo. Ambícia Richarda Sulíka na post ministra financií je podloženejšia ako ambícia kohokoľvek iného z tejto koalície na nejaké iné ministerstvo. Politicky je nepriestrelné, že ak prvá si vyberá pozíciu najsilnejšia strana, čo sa aj stalo a Matovič bude premiér, a ako druhá si vyberá druhá najsilnejšia strana, čo sa stalo tiež, takže Kollár má byť predseda NR SR (sic!), tak ako tretí si musí vyberať držiteľ tretieho poradia v koalícii. A tým je SaS.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite