Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Gondu: Február a ekonomická sloboda

.peter Gonda .stĺpčeky .iný pohľad

Koniec februára priniesol aj koniec vládnutia Smeru, ktorý na výročie „víťazného februára“ presadil poslednú sekeru – 13. dôchodky. To výročie si pritom každoročne pripomíname ako memento.

Komentár Petra Gondu: Február a ekonomická sloboda Natália Ložeková / natalialozekova.sk

dôsledky socializmu sa stále prejavujú v deformovaných pohľadoch a rozhodnutiach voličov a politikov – trvá podozrievavosť proti podnikaniu, vlastníctvu, zisku a trhu a trvá aj spoliehanie sa na štát. Akceptuje sa regulovanie cien či možnosť získať niečo zadarmo. Podľa prieskumu Focusu z roku 2018 si približne 60 percent ľudí myslí, že „socializmus bol životaschopný, hospodársky sa mu darilo, štátne podniky dobre fungovali a účinne uspokojovali dopyt ľudí“...

Črty socialistickej ekonomiky pritom odporovali základným ekonomickým zákonitostiam. Oficiálne ekonomické aktivity boli podriadené politickému rozhodovaniu elity komunistickej strany a ľudia nesmeli vlastniť nič, s čím by dalo podnikať. 

Už vznik komunistického režimu bol spojený s ukradnutím majetkov ľuďom pod názvami „znárodňovanie“ a „kolektivizácia“. Znárodňovať sa síce začalo v roku 1945 na základe Benešových dekrétov, po februári 1948 však komunisti úplne odbúrali vlastníctvo výrobných prostriedkov. Podnikateľov nazvali triednymi nepriateľmi, roľníkov kulakmi, zobrali im majetky a podnikanie bolo legálne znemožnené.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite