Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Zajaca: Politický štýl Igora Matoviča

.peter Zajac .stĺpčeky .komentár týždňa

Politický štýl Igora Matoviča poznali doteraz len tí, čo s ním mali osobnú skúsenosť. Teraz ho však začína spoznávať celé Slovensko. A stačil na to jediný týždeň od volieb.

Komentár Petra Zajaca: Politický štýl Igora Matoviča Natália Ložeková / natalialozekova.sk

igor Matovič chce v prvom rade kumulovať politickú moc. Navrhuje vytvoriť  zo štátneho rozpočtu fond na podporu investigatívnej žurnalistiky. Na prvý pohľad to vyzerá lákavo. Na druhý pohľad ide o kontrolu nad médiami. Matoviča vždy zaujímali kompromateriály, neštítil sa podpásového odpočúvania politického partnera. Keď bude mať teraz pod palcom Ministerstvo vnútra a SIS, bude mať k nim prístup, čo on komentuje v rámci „otvoreného vládnutia“ ako želanie, aby sa ho koaliční partneri „aspoň trochu báli“ a mali „niekde kontrolku v podvedomí, či Matovič na nich niečo nekuje“. 

Kedysi sa tomu hovorilo: „Dôveruj a preveruj“, teraz sa Matovič teší, že keď budú mať jeho koaliční partneri „takýto permanentný strach, budú sa mať na pozore, či ich náhodou Matovič nekontroluje“. Na to by hádam mohol byť citlivý aj Richard Sulík, ktorý sa ináč kúpe vo svojej predstave o Matovičovej priazni. 

Igor Matovič má v skutočnosti najbližšie k Borisovi Kollárovi. Nielen preto, že spolu tvoria jadro vlády a Matovič si preto Kollára peľhá, ale aj politickým štýlom. Kollár komentoval video, v ktorom Pellegrini ukazoval fotku lídra Sme rodina s Piťom: „Vláda už nemá legitimitu. Mala by len dovládnuť, len kúriť a svietiť. Pán premiér, dajte si dobrý pozor na to, čo podpíšete, lebo to bude prvé, na čo sa pozrieme“. A Matovič sekunduje: „Mal by len tichučko šúchať nohami“. Nemám nijaké sympatie k Smeru, ale tieto vyhrážky sú naozaj zvláštnou formou boja proti mafianizmu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite