Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Objektívom Terezy Nvotovej: Golemov koronavírus

.tereza Nvotová .stĺpčeky .objektívom Terezy Nvotovej

Tak už je to tu. Prázdne regály, panika a do toho najlepší čierny humor na internete. Koronavírus spustil v ľuďoch zvieracie pudy. V Česku sa vrhli vykúpiť, čo sa len dá, ale ani nie tak pre ohrozenie vírusom, ale preto, že sa boja, že tí ostatní všetko skúpia a im už nič nezostane.

Objektívom Terezy Nvotovej: Golemov koronavírus Natália Ložeková / natalialozekova.sk

môžeme tak pozorovať zaujímavý fenomén – tzv. sebanaplňujúcej predpovede – Golemovho efektu. Podľa definície ide o očakávanie budúcich udalostí, čo vedie k správaniu, ktoré zapríčiní, že sa daná skutočnosť naozaj stane. 

Pomenoval ho sociológ Robert King Merton, ktorý za príklad uvádza rasové či etnické predsudky – na Slovensku je to súčasť rómskej problematiky – rasistické tvrdenie, že Rómovia nevedia pracovať, sa stáva dôvodom, pre ktorý žiadnych Rómov do práce neprijmú, a tak ani nedostanú šancu, aby mohli dokázať opak. 

Ďaľší príklad je krach burzy na Wall Street v roku 1929. Panika spustila hromadný výpredaj akcíí a pád ich cien, čo viedlo k pádu bánk a následne k svetovej hospodárskej kríze. Aj vtedy bola táto panika vyvolaná médiami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite