Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pieseň národná, zdeformovaná

.brat Filip .stĺpčeky .slovo františkána

Áno, je krátko pred historicky podstatnými voľbami. A kam sa pozrieš, tam je materiál na vášne a hnev. Lenže keď sa zobudíš 1. 3. do nového rána, zistíš, že neexistuje nič staršie ako predvolebné bilbordy. Buďme teda v našich úvahách troška nadčasoví.

Pieseň národná, zdeformovaná Natália Ložeková / natalialozekova.sk

do našej pozornosti sa tlačí film Sviňa. Poukazuje na najspodnejšie prúdy neľudského sebectva v slovenskej politike, ale hlavne film – hoci sa tak chce tváriť –v závere neprináša veľa nádeje, ktorú by bolo možné postaviť proti zakorenenému zlu. Súčasťou filmu je aj pieseň Slovensko moje, otčina moja. Táto pieseň sa zvykne spievať temer na každom veľkom sedení KDH (hnutia, o ktorom čoraz viac ľudí tvrdí, že majú úplne najkonzistentnejšiu kandidátku osobností aj čo sa mravných hodnôt týka, a pisateľ tohto článku sa s týmto názorom stotožňuje). Vo filme mala táto pieseň na záver rámcovať výpovednú hodnotu filmu. Skupina Hrdza ju naspievala pekne, avšak slová nie sú originál ľudové. Sú prerobené, a tak v druhej slohe počujeme: „Ej, mám otčinu v svete jedinú, kde radostne sa hrám. Tú si milujem, jej šťastie prajem a srdce svoje dám. Tu šumia hory a potoky, Váh spieva krásne im do noty...“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite