Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prebúrané všetky limity

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Perspektíva, že v nedeľu ráno sa Slovensko zobudí do novej reality, naberá deň po dni zreteľnejšiu kontúru. „Undergroundový“ prieskum Focusu a AKO je zatiaľ najsilnejšia z indícií o konci Smeru a jeho kumpánov.

Prebúrané všetky limity Natália Ložeková / natalialozekova.sk

pellegrini ako úradujúci premiér ešte môže v marci chvíľu svietiť a kúriť, avšak nič viac a nie dlho, keďže trend preklápania váh k demokratickej opozícii, ktorý akceleruje celú zimu, stúpa k svojmu zenitu. Pokiaľ nedôjde k naozaj šokujúcemu zlomu, čoho pravdepodobnosť znižuje prieskum za prieskumom, prieskumy veštia komfortnú väčšinu pre skupinu strán vylučujúcich akúkoľvek povolebnú spoluprácu so Smerom, SNS a ĽSNS. To je reč nových čísiel, ktoré sa šíria ako „zakázané ovocie“, priťahujúc ešte väčšiu zvedavosť než predošlé prieskumy.

Celý cirkus, ktorý sa odohrával v Národnej rade, sa zrodil z paniky z posledného zvonenia, a tá zachvacuje Fica aj celý Smer. Výjavy, ktoré sme videli, majú tu či inde nejaký precedens – vzťahuje sa to najmä na obštrukcie Beblavého a spol., ktoré iste mohli byť oslobodené od pár vstupov. Ale to, čo je bezprecedentné – hovoríme o slušných demokraciách – naozaj je zneužitie moci, posunutie volebnej kampane na hranu regulárnosti, čo sa stalo prenesením najpopulistickejšej agendy na parlamentnú pôdu bezprostredne pred voľbami. Brutálne porušenie nepísaného pravidla, že v priebehu kampane je v parlamente „pokoj zbraní“, takže rokovať sa môže len v prípade udalostí či opatrení, ktoré neznesú odklad, nechalo nahliadnuť ešte raz na charakter takzvanej „sociálnej demokracie“. V obave zo straty moci bol Smer – za chrbtom s Dankom, ktorého v zápase s Beblavého šestkou nechal „opusteného“ už aj podpredseda Bugár – schopný zašliapnuť elementárne normy a princípy, ktoré nie sú pribité v rokovacom poriadku či priamo Ústave. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite