Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Chrappa: Katolíci v Iraku a pravda

.štefan Chrappa .stĺpčeky .cirkev pod lupou

Ako trpko znie Byronov výrok: „Prvý nezvestný vo vojne je – pravda.“ Preto komunity s bolestnou historickou skúsenosťou veľmi citlivo reagujú na nárast spoločenského napätia.

Štefan Chrappa: Katolíci v Iraku a pravda

po zabití iránskeho veliteľa Sulejmáního začiatkom roka v Iraku oprávnene narástol strach tamojších chaldejských katolíkov o svoj ďalší osud. Existujú reálne obavy, že Irak sa zredukuje na bojový priestor, kde si mocnosti budú vybavovať svoje účty. Kresťania sami seba dnes v Iraku vnímajú ako najbezbrannejších medzi bezbrannými. Po porážke Islamského štátu v októbri 2016 sa postupne začali vracať do svojich rozbitých domovov, no naďalej zažívajú násilie od zradikalizovaných šiítov. Bagdad volanie kresťanov nepočuje, a tak sú odkázaní sami na seba. Najmä tí z Ninive sa boja ďalšieho vysídľovania.

Počet kresťanov v Iraku od roku 2003 klesá. Islamisti ich cielene vyháňali z domov. Od roku 2007 bolo v Iraku a v Sýrii zabitých niekoľko chaldejských kňazov, v roku 2008 dokonca aj arcibiskup Paul Faraj Rahho.  Chaldejskí katolíci majú vo svojej DNA zakódované aj  vyvražďovanie Turkami počas prvej svetovej vojny. Štatistiky uvádzajú štyroch zabitých biskupov, veľký počet kňazov a okolo sedemdesiattisíc veriacich.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite