Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Chlapec z útulku

.vladimíra Marcinková .stĺpčeky .svet starostovej dcéry

Útulok pre rodiny s deťmi uprostred košického sídliska. Ešte len vchádzam dnu a už počujem chlapcov zo susediacej školy vyprevádzať malého obyvateľa útulku. „Útulky sú pre psy, nie pre ľudí,“ odpľujú si.

Chlapec z útulku Natália Ložeková / natalialozekova.sk

chlapec s nákladom v školskej taške a v živote otvoril dvere, tiež si odpľul a zamieril k iným dverám, kde bolo napísané meno jeho matky a meno inej ženy. Otcovia nikde. Dve opustené matky a ich deti v dvojizbovom apartmáne. Chlapec mal autistického bračeka. Žili v jednej izbe. Mamka skončila gymnázium, začal študovať medicínu, no po pár mesiacoch otehotnela. Chcela sa do školy vrátiť, no zistila, že čaká druhé dieťa a pomoc v rodine nenašla. Druhý syn bol od útleho veku ťažšie zvládnuteľný, až sa ukázalo, že má autizmus. Otec sa už nevrátil. Z rodičovského príspevku sa vyžiť nedalo, a tak matka zaklopala na dvere útulku.

Pravidlá hovoria, že rodina môže byť v útulku najdlhšie tri roky. Táto rodina je tam už druhý rok. Riaditeľka prezradila, že o rodinu sa nemusím báť. Mama je pracovitá a šikovná, naučila sa šiť, našla si brigádu v krajčírskej dielni. Útulok plánuje jednu otvoriť aj sám, ako sociálny podnik, a chcú ho dať manažovať práve tejto mame. „Zatiaľ o tom nevie, chceme ju ešte chvílu pozorovať, no nepochybujem, že to zvládne. Úžasné na nej je, že nemá krajčírske vzdelanie ako ostatné dámy v dielni, no šije najlepšie a najrýchlejšie. Má toho so synom dosť, preto je vo všetkých svojich činnostiach veľmi efektívna.“

Sama zakladám sociálny podnik a len na registráciu občianskeho združenia čakám už štvrtý mesiac, kde zákon stanovil lehotu 15 dní. Ministerstvo za nesplnenie lehoty nemá sankciu, a tak čakáme. Aj riaditeľka priznala, že čakajú už pár mesiacov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite