Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako vláda nepomohla regiónom

.vladimíra Marcinková .stĺpčeky .svet starostovej dcéry

Keď začala vláda prvý raz venovať pozornosť znevýhodneným regiónom, bol rok 2015. Pokladala som to za skvelé rozhodnutie, ktoré môže prispieť na rekonštrukciu pomerov v regiónoch. Identifikovali okresy a na moje prekvapenie zložili aj kvalitný expertný tím z celého Slovenska.

Ako vláda nepomohla regiónom Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ako sa ukázalo, základným problémom znevýhodnených častí Slovenska bol nedostatok pracovných príležitosti, vysoké percento vylúčených rómskych komunít a masívny odchod pracovnej sily, či už do západnej časti Slovenska alebo do zahraničia. Akčné plány, ktoré boli výsledkom práce expertného tímu, cielili na zamestnanosť, podporu investorov, menších výrobných prevádzok, rozširovanie výroby existujúcich závodov, zakladanie sociálnych podnikov pre zdravotne a sociálne znevýhodnených ľudí, projekty na trvalo udržateľný rozvoj. Akčné plány sa pripravili rýchlo a vláda ich promptne schválila. Vyčlenené finančné zdroje pre jednotlivé okresy boli podľa návrhu expertov viazané na merateľné ciele – vytváranie pracovných miest a projekty na systémový rozvoj v danej oblasti. Experti boli presvedčení, že ak sa akčné plány dodržia, investícia by mala priniesť pozitívne výsledky.

Jediný raz počas vládnutia tejto partie som mala pocit, že niečo myslia vážne a dokonca dali priestor ľuďom z praxe, ktorí vedeli ako na to.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite