Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Petra Schutza: Megakoalícia stále najpravdepodobnejšia

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Tri týždne pred voľbami kampaň akoby stále zostávala dlžná stávke, ktorá je 29. februára v hre. Pocit, že strany, od ktorých sa očakáva lepšia budúcnosť, nejdú stále na „plné obrátky“, je vcelku intenzívny.

Komentár Petra Schutza: Megakoalícia stále najpravdepodobnejšia Natália Ložeková / natalialozekova.sk

najmä po voľbách sa zvedú veľké polemiky, či atakovať mítingy Kotlebovej strany bola od časti opozície racionálna odpoveď na nie najlepšie sa vyvíjajúce preferencie. V princípe sa fašistickej reštaurácii treba postaviť všade a vždy. Práve  táto kampaň však nastoľuje veľmi dvojsečnú situáciu, keď cifry z de facto všetkých prieskumov potvrdzujú mobilizáciu aj  doteraz „driemajúceho“, pasívneho elektorátu Kotlebu. „Ľudová strana“  sa takto priblížila svojmu potenciálu do tej miery, že sa vyskytli – pred pár mesiacmi nepredstaviteľné – úvahy o Kotlebovi ako víťazovi poverenom rokovaniami o zostavení vlády... A na to už musela reagovať aj sama prezidentka. Po prvom zaváhaní, že zmieriť sa s nejakou formou podielu ĽSNS na moci by sa vraj, podľa Ústavy, musela,  vzápätí rozptýlila nejasnosti. Možnosť pozvánky pre Kotlebu do paláca, ak teda vyhrá voľby, sa však už vštepila do vedomia verejnosti ako veľmi ťaživá, depresívna  „tiežalternatíva“, ktorá sa práve kampaňou  zviditeľnila. Skôr sa veru nikomu ani neprisnila.

Problém akcentu na fašistickú úchylku, ktorú tu isto nikto bagatelizovať nechce, je azda nechcené, mimovedomé, ale škodlivé upozadenie, odkláňanie pozornosti od kruciálnej témy týchto volieb, ktorou je nevyhnutnosť odstavenia Smeru od moci ako podmienka lepšej budúcnosti štátu. Ešte aj keby tri vlády Fica a jedna „polovláda“ Pellegriniho nezanechali krajinu napadnutú „kočnerovskou“ infekciou aj s plejádou zlyhaných inštitúcií ako dôsledkom – akože ju zanechali, politicko-spoločenské náklady sú enormné – ako najneskorší bod radikálnej zmeny je marec 2020 zrejmý aj z nadhľadu elementárneho striedania mocí v demokracii.  

Na imperatíve neprijateľnosti všetkých foriem pokračovania Smeru pri moci nič nemení ani smutná skutočnosť, s ktorou sme dennodenne konfrontovaní aj v tejto kampani, teda že zďaleka nie všetky subjekty demokratickej opozície stoja na výške tejto požiadavky doby. Pričom – a to je veľmi dôležité – pod „všetkými formami pokračovania“  sa rozumejú aj akékoľvek verzie koalícií demokratickej opozície so „soft krídlom“ Pellegriniho.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite