Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako čítať prieskumy?

.juraj Brecko .stĺpčeky .hlas východu

V parlamentných voľbách je skutočným víťazom to zoskupenie, ktoré spoločne dosiahne aspoň 76 kresiel. V roku 2016 to mohlo dopadnúť tak, ako to dopadlo, lebo Smer + SNS + ĽSNS mali 78 kresiel a ostatné strany ich nemohli prečísliť. 

preto Smer spolu s SNS mali možnosť niekoho z pravice ku sebe lákať s tým, že v zálohe bola ešte ĽSNS ako poistka, ak by tie zlákané strany príliš vyskakovali. A poistka zafungovala. Lenže chýbalo iba 0,06 percenta a mohlo byť všetko úplne inak! Toľko totiž chýbalo KDH, aby sa v roku 2016 dostalo do parlamentu. Exit poll pritom dával KDH 5 percent hlasov a 8 kresiel. Podľa exit pollu mali Smer + SNS + ĽSNS spolu len 69 kresiel. Ak by to tak aj bolo skončilo, nastala by zásadne iná situácia. Buď by vznikla pravicová šesťkoalícia s 81 kreslami, alebo by Smer mohol zlákať aj v takom prípade Most a Sieť. Ale tie dve strany by boli v takom prípade vo vláde v oveľa silnejšom postavení. Smer by na tieto strany nemal poistku. Pre chýbajúcich 0,06 percenta pre KDH však prišli pravicové strany o väčšinu v parlamente. Aký malý kúsok chýbal, nám dokreslí fakt, že Kaníkova strana vtedy mala 0,07 percenta, Šanca 0,25 percenta a SDKÚ 0,26 percenta. Aj tieto zanedbateľné čísla by KDH a vlastne aj celej pravici stačili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite