Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Objektívom Terezy Nvotovej: Spolitizovaná

.tereza Nvotová .stĺpčeky .objektívom Terezy Nvotovej

„Ja nesledujem politiku. Ja sa nenechám spolitizovať. Ja verím, že keď sa budem starať o svoju rodinu, tak to stačí.“ Počúvam to často, no od verejne známych tvárí to bolí dvakrát. Najmä v časoch, keď hrozí, že voľby vyhrajú fašisti.

Objektívom Terezy Nvotovej: Spolitizovaná Natália Ložeková / natalialozekova.sk

nepoznám človeka, ktorý by s takou hrdosťou vyhlasoval napríklad: „Ja nepozerám filmy!“ Alebo: „Ja nechodím na internet!“ No politika, ktorá, či už chceme alebo nie, je súčasťou našich každodenných životov, sa zdá toľkým nehodná ich pozornosti či vyjadrenia. 

Je mi to vskutku ľúto, lebo viem, že keby sa do predvolebnej diskusie zapojili tí, na ktorých sa ľudia pozerajú dennodenne na obrazovkách, tak by sme možno ešte mohli odvrátiť hrozbu návratu tej najhoršej totality, aká tu bola, cenzúry, štátom posväteného rasizmu či obmedzovania základných ľudských práv.

„Zamyslime sa, či sme ako jednotlivci urobili naozaj všetko preto, aby sme odvrátili návrat fašizmu na Slovensko?“

Zvláštne je, že keď sa bavíme o holokauste, každý si myslí, že by konal, že by len mlčky nesledoval, ako sa deje to najhoršie vraždenie našich dejín. No keď tu pochodujú vyznávači rovnakej ideológie a ich percentá závratne rastú, ľudia mlčia. Nechcú sa nechať „spolitizovať“. Neznášam to slovo a priznávam, že ma frustruje, keď sama neviem presne, čo robiť, aby som necítila, že tomu mlčky prihliadam tiež.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite