Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Dalibora Roháča: Británia bez Únie

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Britský odchod z Európskej únie je realitou. Jeho výsledkom bude spokojnosť tých, ktorí tak hlasovali v referende a naposledy vo voľbách za Johnsona, ale aj slabšie Spojené kráľovstvo.

Komentár Dalibora Roháča: Británia bez Únie Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ak má britský odchod hybnú tému, tak ňou je „znovuzískanie kontroly“ nad britskými zákonmi, imigráciou či zahraničnou politikou. Lenže udalosti sprevádzajúce britský odchod ukazujú, že minimálne v poslednej oblasti k tomu  nepríde. EÚ britský vplyv vo svete znásobovala, bez členstva v nej bude Spojené kráľovstvo skôr trstinou vo vetre, než národom raziacim si vlastnú cestu. 

Zoberme si Huawei – niekoľko dní pred odchodom z Únie mu britská vláda umožnila investovať do infraštruktúry britských mobilných sietí 5G. S rozhodnutím sú spojené obmedzenia, ktoré majú Číne zabrániť v prístupe k strategicky dôležitým častiam infraštruktúry. Britský krok je na prvý pohľad v súlade s odporúčaniami Európskej komisie, ktorá sa vyslovila za podobné obmedzenia. 

Britské rozhodnutie však bolo prijaté v inom kontexte než to európske. Väzby Huawei na komunistický režim sú jasné a ak sa Čína v budúcnosti rozhodne testovať limity toho, čo si môže dovoliť, tak to bude skôr v Spojenom kráľovstve než v 450-miliónovej EÚ. Nehovoriac o tom, že v Európe môže stále naraziť aj na priamy zákaz napríklad zo strany Nemecka. Spojené kráľovstvo jednoducho nebude sedieť ako seberovné ani s Čínou, ani s inými globálnymi mocnosťami. 

„Ak by som mal na niečo staviť peniaze, potom na to, že Briti si cestu do Európy v nejakej forme opäť nájdu.“

Aj keď Európska únia často nemá jasno v tom, ako má jej hlas znieť, jej geopolitický výtlak z nej robí giganta, ktorý má v princípe silu vykázať napríklad Huawei do primeraných medzí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite