Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dialogická kríza

.brat Filip .stĺpčeky .slovo františkána

Existuje kríza a kríza. Sú rozličné. A ja vám ďakujem, že aj vy sa ich obe denne pokúšate rozvážne rozoznať.

Dialogická kríza Natália Ložeková / natalialozekova.sk

nedávno mi volal premýšľajúci spolubrat po jednom ťažkom dialógu, ktorý zažil. Značne rozrušený mi vraví: „Filip, prečo tu v našej provincii nikto nikoho nebuduje, prečo je tu všetko jedno veľké spochybnenie a prečo nedokážeme uniesť strádanie?!” Keď to takto povie spolubrat z inej komunity, viem, že rieši osobnú krízu alebo rozčarovanie. Lenže zároveň u neho vnímam, že nehádže flintu do žita, neláme nad všetkým palicu ani nerezignuje na hodnoty.

Našiel som minulý týždeň v zošite náboženstva mojej študentky takúto poznámku pod čiarou: „Bolí ma písať si veci, ktoré sama neuznávam za pravdu... Cítim sa ako pokrytec.“ Pozrel som si teda text nad touto poznámkou a čudujem sa, čo ju tak pobúrilo? Stojí tam nadpis: 2+2 = 5?

Ide o rovnomenný názov krátkeho filmu o slobode, múdrosti a pravde. Keďže naša ročníková téma je o biblickej múdroslovnej literatúre, snažíme sa hovoriť o múdrosti v širšom kontexte. To, čo sme v tom krátkom filme videli, sme aj prediskutovali. Myslím, že to bola silná hodina a nedalo sa na nej spať. Napokon sme si do zošita náboženstva poznačili pár viet, ktoré si tam poctivo zapísala aj táto moja žiačka:

„Múdrosť vždy priamo alebo nepriamo súvisí s pravdou. Aj ty môžeš žiť iba pre to, pre čo si ochotná aj zomrieť. Pre čo alebo pre koho som teda ochotná položiť svoj život?“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite