Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Muž, ktorý sa kúpal v ľude

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Minulý pondelok mnohí Česi neverili svojim očiam: Zomrel Jaroslav Kubera? Veď deň predtým bavil sálu na kongrese ODS! Nezdolný 74-ročný šéf Senátu, ktorý bol štvrťstoročie primátorom Teplíc, mal byť aj kandidátom na prezidenta.

Muž, ktorý sa kúpal v ľude Natália Ložeková / natalialozekova.sk

príbeh Jaroslava Kuberu má viac vrstiev, z ktorých najpovrchnejšími boli jeho šaškovanie a preháňanie, hlavne boj za slobodu fajčenia a podpichovanie feministiek. Popravde, rád sa správal ako vzdialený strýko, ktorý na každom rodinnom stretnutí rozpráva viac či menej vtipné gazdovské múdrosti (medzi tie lepšie patrí jeho bonmot o vlastných nerestiach: „Káva cievy rozťahuje a cigarety ich sťahujú. Takže cievy sú neustále v pohybe, a to im robí dobre!“). Keď po jeho smrti vyjadrovali smútok úplne všetci, od novinárov cez vládu až po prezidenta Zemana a komunistov, dalo by sa to vysvetliť aj menej lichotivo: že večne žartujúci politik nikomu neprekážal, ale keďže väčšinou nebol vážny, nemal ani väčšiu vážnosť.

Lenže s Kuberom je to zložitejšie, pod povrchom je ďalšia vrstva. V remesle politika totiž preukázal taký úspech, aký sa nedá vysvetliť lacným zabávačstvom. Severočeské Teplice riadil od roku 1994, senátorom bol nepretržite od roku 2000, pričom v ľavicovom kraji až ostentatívne hlásal pravicovú politiku. Už v 90. rokoch predal takmer všetky bytové domy a sprivatizoval mestské spoločnosti vrátane MHD.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite