Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Jána Oravca: Kde leží naša bieda? A čo robiť?

.ján Oravec .stĺpčeky .iný pohľad

V decembri minulého a v januári tohto roka som dvakrát vystúpil v historickej budove Národnej rady. Najprv na slávnostnom podujatí Združenia podnikateľov Slovenska, na ktorom som hodnotil tridsať rokov podnikania u nás v období rokov 1989 – 2019.

Komentár Jána Oravca: Kde leží naša bieda? A čo robiť? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

a potom na predstavení programu strany SaS, kde som už ako nezávislý kandidát predstavil moju hlavnú prioritu: také zásadné obmedzenie byrokracie, počtu zákonov a následne šikanovania úradov, že to po prvý raz po roku 1989 pocítia občania aj podnikatelia.

Hodnotenie vývoja u nás bolo mimoriadne kritické.  O príčinách opakovane píšem aj na tomto mieste už roky. Po roku 1989 sme síce vykročili od socializmu ku kapitalizmu, najmä odštátnením ekonomiky a jej liberalizáciou, postupne sme sa však začali vracať späť k socializmu. Štát si vykompenzoval stratu vlastníckeho vplyvu na ekonomiku obrovským nárastom regulácie. Vláda dlhodobo robí politiku, ktorá firmám nedomyslenými zákonmi zvyšuje náklady a zráža ich tak na kolená.

Niektoré firmy majú vyššiu schopnosť absorbovať aj jej protipodnikateľské kroky. Je to však len niekoľko stoviek firiem, ktoré sú napojené na globálne trhy, uspokojujú globálny dopyt, majú vyššiu dynamiku. Vláda ich navyše čiastočne odškodňuje tým, že im priamo pomáha stimulmi. 

Veľká väčšina firiem však pôsobí na domácom trhu. Malá slovenská ekonomika im nedovoľuje dramaticky zvyšovať tržby a marže, ich ziskovosť je nižšia ako ziskovosť firiem napojených na zahraničné trhy. Preto sú zraniteľnejšie voči negatívnym opatreniam vlády. A tých sú státisíce. Len podnikateľských subjektov, ktoré majú aspoň jedného zamestnanca, je až 184 000.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite