Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Petra Zajaca: Lojalita

.peter Zajac .stĺpčeky .komentár týždňa

Lojalita je vernosť, spoľahlivosť, čestnosť, oddanosť niekomu alebo niečomu. Bez lojality niet dôvery, bez dôvery niet stabilnej vlády.

Komentár Petra Zajaca: Lojalita Natália Ložeková / natalialozekova.sk

v politike je minimálnym, hoci nepostačujúcim základom lojality dodržiavanie pravidiel. Okrem pravidiel však existuje aj čosi ako nepísaná lojalita. No u nás v politike existuje len mafiánska lojalita alebo politická nelojalita. Vladimír Mečiar sa držal odo dňa vzniku HZDS najjednoduchšej mafiánskej logiky. Jeho kritériom bola vernosť komplicov. O kom začal pochybovať, toho odkopol. Prípadne ho dal ako mladého Michala Kováča uniesť alebo pochovať ako Róberta Remiáša. O tom by mohli rozprávať Ján Budaj a Milan Kňažko. Postupne strácal jedného verného za druhým, posledným veľkoprebehlíkom sa stal Ivan Gašparovič. Nakoniec bol Mečiar komickou figúrkou, ale ešte stále mu nikto na majetky nesiaha a v base nesedí. 

„Dnes už mafiáni tretieho rangu začali spievať o mafiánoch druhého rangu, a tak dovidíme s veľkou plasticitou súdneho procesu do toho, čo sme už dávno tušili.“

So stranou Smer je mafiánska logika spojená pupočnou šnúrou. Z hlasu podobného Ficovmu sa už stala historická anekdota, skrýva však obludnú pravdu Ficovho návodu pre stranícky aktív – že výtlak v strane Smer závisí od toho, koľko kto garantuje vlastným krkom. Platí od Fica po Flašíka, od Pašku po Rašiho, od Čaploviča po Zalu, od Pellegriniho po Draxlera, od Maďariča po Jarjabka. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite