Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Tri predpovede pre rok 2020

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Z roku 2019 už sa stal materiál pre historikov – zato symetrický letopočet 2020 je výzva pre každého novinárskeho veštca. Čo sa dá tento rok čakať v Česku?

Komentár Tomáša Němečka: Tri predpovede pre rok 2020 Natália Ložeková / natalialozekova.sk

tohtoročné predpovede sú ťažšie ako vlaňajšie: napríklad v ekonomike sa blíži ochladenie, len nevieme, aké veľké. Pekne to ukázala tradičná anketa denníka MF Dnes medzi šéfmi českých spoločností. Výrobcovia topánok zaznamenávajú nižšie objednávky pracovnej obuvi, ale nie sú to prudké prepady signalizujúce krízu. 

Mierne nervózny je automobilový priemysel a jeho dodávatelia: vinou sprísnenia európskych noriem na oxid uhličitý bude rok 2020 „rokom pravdy“, ako sa vyjadril riaditeľ Škody Auto. Bežní Česi však nič také necítia, naopak. Stúpa predaj hudobných nástrojov (Kytary.cz hlási rast tržieb o pätinu), zájazdov do cudziny (CK Fischer mala rekordný rok), šumivého alkoholu aj tort Marlenka.

„Takže predpoveď č. 1: Česká ekonomika spomalí, ale aj tento rok bude pokračovať v raste.“ 

V ankete bol mrzutý len výrobca ceruziek a papierenského tovaru Koh-i-noor, pretože „sa skončila móda antistresových maľovaniek.“ To je dobrá metafora pre celospoločenskú náladu. Podľa domáceho prieskumu sú dnes dve tretiny Čechov spokojné so svojím životom, čo je najviac od začiatku meraní v roku 2013; aj novembrové porovnanie Eurostatu zaradilo Čechov v spokojnosti na desiate miesto v Európe, tesne pred Nemcov (Slovensko sa na prieskume nezúčastnilo). Takže predpoveď č. 1: Česká ekonomika spomalí, ale aj tento rok bude pokračovať v raste.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite