Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

2020? Oživme optimizmus!

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Podľa agentúry Pew si 80 percent Francúzov a 57 percent Američanov myslí, že dnešné deti sa budú mať horšie než ich rodičia. A podobný pesimizmus je prítomný v politike. Prečo?

2020? Oživme optimizmus! Natália Ložeková / natalialozekova.sk

pravicoví populisti sľubujú návrat do nostalgickej utópie minulosti, spred éry globalizácie a migrácie. Centristi chcú uchrániť status quo, možno s drobnými technokratickými zmenami. A aj environmentálne hnutia dokážu nabrať pesimistický tón – dobre už vraj bolo, výsledkom materiálnej prosperity je zdevastovaná planéta.

Politická diskusia odráža hlbší kultúrny problém. Pamätáte sa na francúzske ilustrácie z 19. storočia, v ktorých ich autori fantazírujú o roku 2000? Nemáme lietajúce autá a ani nehráme v skafandroch kroket na morskom dne, aj keď veľa z predpovedí sa naplnilo. V ostatných rokoch sa však tento pokrok a nadšenie z neho spomalili.

Iste, všetci dnes máme vo vrecku telefón s väčšou výpočtovou silou než Deep Blue, ktorý v slávnej šachovej partii porazil Garryho Kasparova. Na mojej ostatnej ceste cez Atlantik som však cestoval lietadlom Boeing 747, ktoré uviedli do prevádzky v roku 1970. A ak sa prejdete kuchyňou súčasnosti, nenájdete v nej veľa, čo by nepoznali už naši predkovia v 50. rokoch. Dokonca aj mikrovlnná rúra sa objavila už v roku 1946.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite