Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Povolebná koalícia podľa Krylova

.vladimír Krčméry .stĺpčeky .otázky tropického lekára

Keď sa študenti pýtali jedného z mojich kolegov-profesorov, aká bude po voľbách koalícia, odpovedal tajomne, že taká, aký bude oficiálny úradný pozdrav u nás od prvého apríla. 

Povolebná koalícia podľa Krylova Natália Ložeková / natalialozekova.sk

odpoveď neuspokojila, študenti naliehali, a tak paródia na oficiálny pozdrav na slovenských úradoch po prvom apríli znela: „Na s…ž, súdruhovia... Naveky amen, bratia...“

Tento čierny aprílovo-marcový scenár by som v duchu adventnej nádeje rád zmiernil, a preto hľadám a nachádzam lepšiu odpoveď u veľkého ruského spisovateľa I. A. Krylova. Ten pred vyše 150 rokmi prorocky naznačil zloženie našej budúcej povolebnej (vládnej?) koalície v troch-štyroch bájkach.

Prvá sa volá Líška a hrozno (Lisica i vinograd). Pre tých, ktorí už nemali na ZDŠ ruštinu, v skratke: ide o príbeh, kde sa lišiak snažil pazúrmi dosiahnuť na nádherný strapec sladučkého hrozna, no keďže ho nevedel či nevládal dočiahnuť, po márnych skokoch a ďalšej námahe sa uspokojil zamrmlaním: „Aj tak si kyslé...“

Autor chce pripomenúť túžbu vstúpiť do vládytvornej koalície u subjektov, ktoré sa síce vyznačujú veľkou túžbou po sladkých plodoch vládnutia, ale ich koaličný potenciál je obmedzený (ne)schopnosťou preskočiť svoj tieň a dočiahnuť na vytúžené plody hoci krátkeho, ale sladkého vládnutia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite