Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Petra Schutza: Borisov víťazný vabank

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Keby bol autor fanúšikom brexitu – akože nie je – do prológu by sa mu nevošlo nič nad rámec faktu, že tri a pol roka neistôt a frustrácií z brexitu rozťali britskí voliči tým najimpozantnejším spôsobom.

Komentár Petra Schutza: Borisov víťazný vabank Natália Ložeková / natalialozekova.sk

víťazstvo Borisa Johnsona s programom čo najrýchlejšieho, avšak priateľského rozchodu s EÚ presvedčivejšie ani byť nemohlo – zvlášť pri spomienke na tesný výsledok referenda v roku 2016, ktoré uprednostnilo odchod z EÚ iba pomerom 52 ku 48. 

Strana „leave“ tentoraz zvíťazila s väčšou prevahou, čo sa dá tvrdiť aj napriek množstvu analýz, ktoré sa vynárajú na motívy, do akej miery brexitu sekundovali ako určujúce témy zdravotníctvo (NHS), bytová výstavba a podobne.

Nechajme zatiaľ bokom Škótov, čo je kapitola sama osebe. Jasné je toľko, že nástupca Mayovej (ktorá mu musela uvoľniť premiérstvo práve pre svoj neúspech v role lídra a tváre brexitu) pocitovo aj argumentačne presvedčil určujúcu väčšinu voličov, že brexit s dohodou bude pre celú Britániu najlepší zo scenárov. 

A to nielen v jestvujúcom kontexte troch rokov prešľapovania na mieste, z čoho si robil posmešky takmer celý svet, ale aj objektívne – čomu pritakáva vzápätí po voľbách aj kurz libry a akciové indexy. 

„Johnsonovo nedvojzmyselné posolstvo „get brexit done“ zafungovať muselo.“

O revízii verdiktu z júna 2016 v akomsi druhom referende si – vedno s britskými „remainistami“ – mnohí na kontinente nie bezdôvodne mysleli, že práve toto by bolo pre svet to najlepšie. Problém, ktorý britskí voliči postrehli, však je, že scenáru akejsi „skúšky správnosti“ brexitu (dnes už omnoho lepšie informovanými voličmi) nikto nemohol dovidieť koniec. 

Aj keby sa totiž voľby skončili v nejakom pate, takže labouristi, liberáli a Škóti by spoločne dosiahli „rovinu“ s konzervatívcami, pretrvala by opäť len neistota, vízia rozhádaného a znefunkčneného Westminsteru aj s možným bezvládím na Downing Street. Z toho by logicky vyplývala aj hrozba ďalšieho nejasného vývoja vzťahov s „novou“ EÚ.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite