Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Dalibora Roháča: Hnev na Macrona – a ďalej?

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Ak mal minulotýždňový kongres Európskej ľudovej strany v Záhrebe, na ktorom som sa zúčastnil ako delegát Spolu, nejakú ústrednú emóciu, bolo ňou sklamanie z Macrona.

Komentár Dalibora Roháča: Hnev na Macrona – a ďalej? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

bol to dokonca hnev, spôsobený vetom francúzskeho prezidenta pre rozširovania EÚ na Balkáne. Všetci chceme, aby sa Únia postavila na vlastné nohy v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky. Zbaviť ju jediného zahraničnopolitického nástroja, ktorý ako-tak funguje, je, naopak, jednostrannou kapituláciou. Navyše sa deje v prostredí a v historickom momente poznačenom intenzívnou mocenskou súťažou, ktorou sa chcú v európskom susedstve presadiť Rusko aj Čína.

Macronovo rozhodnutie pritom nie je jednorazové zatemnenie mysle. Jeho rozhovor pre The Economist či jeho skorší prejav k francúzskym diplomatom odrážajú hlbší pohľad na svet, ktorý minimálne vo Francúzsku odráža názor časti verejnej mienky a zahraničnopolitickej komunity. Preto ho treba brať vážne – intelektuálne aj politicky.

Napriek radostnej tonalite jeho kampane a jeho víťazstvu, videnému ako triumf európskych hodnôt, nesie Macron so sebou aj dávku pesimizmu či skepsy o úlohe Západu a Európy vo svete. Tie má, paradoxne, spoločné s Donaldom Trumpom či európskymi populistami, pred ktorými nás mal zachrániť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite