Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Posledný československý premiér

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

V novembrových oslavách to skoro zapadlo, ale nemalo by: v pražskom domove pre seniorov zomrel v stredu 6. novembra večer Jan Stráský, náš posledný spoločný federálny premiér. Mal 78 rokov.

Komentár Tomáša Němečka: Posledný československý premiér Natália Ložeková / natalialozekova.sk

možno si ho už ani nepamätáte, pretože sa správal nenápadne a triezvo. My novinári sme ho mali radi, pretože Stráského nebolo možné nemať rád. Stále si hundral svojím zastretým hlasom, vyzeral stále rovnako s nemodernými okuliarmi a lacnými cigaretami bez filtra. „Keby som mal s niekým ísť sám na severný pól, vybral by som si jeho,“ hovoril o ňom s obľubou Václav Klaus. Jan Stráský bol jeho celoživotný priateľ: od roku 1968 – ako znalec Šumavy vybral Klausovi jeho juhočeskú chalupu a ako jediný človek na svete mal v  domácnosti zaprisahaných nefajčiarov Klausovcov vlastný popolník. 

Navyše voči mladšiemu kolegovi ekonómovi netrpel prehnanou úctou. Keď Klaus končil ako český prezident, Stráský pri hodnotení jeho éry pokojne poznamenal: „On sa stále cíti pod tlakom Václava Havla, ktorý bol prosto vo svete slávnejší.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite