Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Jána Oravca: 30 rokov na strane slobodného podnikania

.ján Oravec .stĺpčeky .iný pohľad

Všeobecne vžitou predstavou je, že podnikanie umožnil až 17. november 1989. A že prví podnikatelia boli z radov vekslákov, ktorí za socializmu ponúkali bony pred Tuzexom. Ani jedna z týchto predstáv nie je pravdivá.

Komentár Jána Oravca: 30 rokov na strane slobodného podnikania Natália Ložeková / natalialozekova.sk

podnikať umožnil už predchádzajúci režim, keď v jeho poslednej fáze prichádzalo k postupnému uvoľňovaniu ekonomiky, dovtedy zošnurovanej centrálnym plánovaním. Nariadenie vlády Slovenskej socialistickej republiky č. 2 z roku 1988 umožnilo poskytovanie služieb občanmi v prevádzkárňach, ktoré im prenechali na dočasné užívanie socialistické organizácie. Túto možnosť využilo pomerne veľa ľudí, ktorí rýchlo pochopili, že v nových podmienkach sa nezaobídu bez organizácie, ktorá by obhajovala ich záujmy. Necelý mesiac po novembri – 16. decembra 1989 – si prví podnikatelia takú organizáciu založili. 

Vzniklo Združenie podnikateľov Slovenska s cieľom bojovať proti všetkým trhovým obmedzeniam, podporovať priaznivé podnikateľské prostredie bez privilégií a výnimiek, ktoré narúšajú hospodársku súťaž a chrániť práva a slobody podnikateľov. Okamžite sa stalo rozhodujúcim reprezentantom súkromnopodnikateľského stavu. Jeho predstavitelia pomohli vypracovať prvé zákony, vytvárajúce podmienky na podnikanie, najmä legendárny zákon č. 105, zákon o súkromnom podnikaní a zákon o dani z príjmov.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite