Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Gondu: Škodlivé stimuly

.peter Gonda .stĺpčeky .iný pohľad

V tieni tancov okolo brexitu schválila Európska centrálna banka ďalšie menové „stimuly“. Odchádzajúci guvernér Mario Draghi presadil rozlúčkové zníženie úrokovej sadzby z vkladov a obnovenie kvantitatívneho uvoľňovania. Ako sa nás to týka?

Komentár Petra Gondu: Škodlivé stimuly Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ECB posunula hranice extrémne expanzívnej politiky, keď v septembri rozhodla o znížení jej depozitnej sadzby z mínus 0,4 percenta na mínus 0,5 percenta a tiež o časovo neobmedzenom nakupovaní dlhopisov od 1. novembra v objeme 20 mld. eur mesačne. Kvantitatívne uvoľňovanie prešlo napriek odporu z Nemecka, Holandska, Rakúska, Estónska a dokonca i Francúzska. 

Nemecká zástupkyňa Sabine Lautenschläger na protest odstúpila z Výkonnej rady ECB. Proti kvantitatívnemu uvoľňovaniu sa v otvorenom liste Mariovi Draghimu postavili aj siedmi bývalí centrálni bankári.

Menové stimuly prichádzajú deväť mesiacov po skončení trojročného kvantitatívneho uvoľňovania v objeme 2,6 bilióna eur a iných masívnych intervenciách ECB. Draghi pritom výrazne prispel k prehĺbeniu morálneho hazardu: od úvodného vyhlásenia o ochote ECB urobiť čokoľvek na záchranu eura až po dnešné časovo neobmedzené nakupovanie dlhopisov od bánk. 

„Prijímané menové stimuly sú škodlivé. Zvyšujú neefektívnosť a idú proti dnešnej a budúcej prosperite a slobode ľudí.“

Aktuálne rozhodnutie ECB je zúfalá snaha nakopnúť ekonomiku. Spôsobí však ďalšie deformovanie ekonomických signálov, finančnú nezodpovednosť vlád a bánk a iné negatíva. Omamná monetárna ilúzia vyvoláva ako doping či droga dočasné povzbudenie, no následné dlhodobé zhoršenie stavu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite