Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Objektívom Terezy Nvotovej: Som anjel smrti

.tereza Nvotová .stĺpčeky .objektívom Terezy Nvotovej

Pred výhľadom z auta na slovenské hory sa mihajú nepriehliadnuteľné obrazy. Hovoria napríklad: „Nedajme sa, Slováci! Mazurek vyhodený z parlamentu za vyslovenie názoru.“ Či: „Čo farár Kuffa hovorí teologicky, my chceme presadiť politicky.“ Alebo: „Ochránime sociálny štát, Smer.“

Objektívom Terezy Nvotovej: Som anjel smrti Natália Ložeková / natalialozekova.sk

nejakú chvíľu si držím dospelý odstup, je to len kampaň, hovorím si, a nenechávam sa rušiť pri obhliadkach na môj budúci film. Keď si však prečítam z učebnice náboženstva pre ôsmakov, že rovnosť žien a mužov, antikoncepcia či umelé oplodnenie sú kultúrou smrti, ktorej cieľom je hmotný blahobyt a nezdravý individualizmus – niečo vo mne vybuchne. Je to frustrácia či zúfalstvo? 

Ja nie som nijaká nacionalistka a pol života sídlim v Prahe, Slovensko však nikdy neprestane byť mojou krajinou, za ktorú cítim zodpovednosť. Najmä keď sa mi pred očami vynára tento smutný obraz. 

„Musím niečo urobiť a do volieb je ešte ďaleko.“

Akoby niekto krútil hodinkami smerom späť. Fašismus, rasizmus, a rétorika ako v časoch inkvizície. Kedy sa to stalo? Nemali sme sa náhodou minulý rok po vražde novinára všetci prebudiť? Či to už opäť spíme?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite