Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Petra Schutza: Sýria je tam, kde Putin nie je lúzer

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Po týždňoch tureckej ofenzívy sa jej zámer, ktorým je vytlačiť Kurdov ďalej od svojej hranice a vytvoriť nárazníkovú zónu, kam by následne presídlili utečencov, utešene naplňuje.

Peter Schutz

podľa mnohých analytikov sú obavy Erdogana z kurdského terorizmu a jeho šírenia do východných enkláv Turecka čiastočne opodstatnené. No „riešenie“ vojenskou inváziou je absolútne neprimerané a v rozpore so záujmom tureckých spojencov v NATO. 

Lebo pravda je taká, že vplyv krajiny s druhou najpočetnejšou armádou je v NATO dosť veľký, aby cestou medzinárodnej diplomacie (predovšetkým spolu s USA) dosiahol Erdogan pacifikáciu kurdských milícií, ktorých časť ozaj vyznáva extrémne ľavicové ideológie. A to omnoho prijateľnejším a jednoduchším spôsobom.

„Paša“ z Istanbulu je však, najneskôr od pokusu o puč v lete 2016, jeden z najradikálnejších, najautoritatívnejších a najagresívnejších svetových lídrov, aký si na zahraničnopolitickom kolbišti hojí rany z domácich poklesov rastu, kúpyschopnosti a hodnoty meny, ako aj zvyšovania nezamestnanosti. Za to všetko dnes pripisuje vinu najmä miliónom sýrskych utečencov v Turecku. 

„Z rusko-tureckých rokovaní o prímerí s Kurdmi, ktorých k stolu ani nepozvali, vyšla Moskva ako nový „bezpečnostný nárazník“ medzi oboma stranami“

Geostrategicky sa pritom vzďaľuje Západu a zbližuje sa s Ruskom, čo – aj navzdory formálnemu členstvu v NATO – hrozí najväčšou destabilizáciou Európy od konca Sovietskeho zväzu.

Tristnou symbolikou tohto procesu sú ruské tanky preháňajúce sa po hraničnom, ťažko skúšanom, meste Kobani. Neohlasujú nič menšie ako to, že jediná demokratická superveľmoc rezignuje na rolu strážcu a obhajcu liberálneho svetového poriadku, ktorú hrala 70 rokov. 

Z rusko-tureckých rokovaní o prímerí s Kurdmi, ktorých k stolu ani nepozvali, vyšla totiž Moskva ako nový „bezpečnostný nárazník“ medzi oboma stranami, čo fakticky znamená najvplyvnejší veľmocenský post v regióne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite