Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Potlesk pre Rychetského súd

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Ústavný súd zrušil v utorok pomerom hlasov 11:2 zdanenie cirkevných reštitúcií. Nebolo to prekvapivé. No aj tak nález potešil. A to pre rýchlosť, argumentáciu a pre postoj predsedu

Komentár Tomáša Němečka: Potlesk pre Rychetského súd Natália Ložeková / natalialozekova.sk

len na pripomenutie kontextu: V roku 2012 prijala vláda Petra Nečasa historický zákon, ktorý nielen napravil krivdy spáchané komunistami na cirkvách, ale zároveň cirkvi oddelí od štátu. Každoročne sa im znižuje príspevok na platy duchovných, až v roku 2030 budú hradiť svoju prevádzku úplne samy. 

Preto im zákon vracia ukradnutý majetok tam, kde sa to dá, a vypláca finančnú náhradu tam, kde sa to nedá. A práve tieto náhrady sa tento rok v januári rozhodla snemovňa zdaniť. Takáto perverznosť –  zdaniť náhradu za krádež – sa mohla zrodiť len v komunistickom mozgu. A skutočne: zákon predložila KSČM. No zdvihli zaň ruku aj vládne ANO a ČSSD, rovnako ako proticudzinecká strana Tomia Okamuru. Najmä niektorí poslanci ANO bokom požmurkávali, že to robia kvôli antiklerikálnym voličom, ale že zákon tak či tak zruší Ústavný súd (.týždeň č. 5/2019).

Hlasovacia väčšina sa nedala odradiť žiadnym argumentom. Ani tým, že práve ateisti by mali najviac vítať oddelenie cirkví od štátu, lebo vláda už nebude financovať spiritualitu z ich daní. Ani tým, že vracanie majetku je „success story“: arcibiskupstvo pražské dostalo tento rok za svoju starostlivosť o vrátené lesy cenu vládnej Agentúry pre ochranu prírody a krajiny (čomu cirkev hovorí „pokora pred Stvoriteľom“, to vládni ekológovia chvália ako „šetrný a trvalo udržateľný prístup“). Ani tým, že zdanenie náhrad by postihlo najviac evanjelikov a Federáciu židovských obcí, pretože nemali toľko polí, lesov a budov ako katolíci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite