Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Objektívom Terezy Nvotovej: Kurz prežitia

.tereza Nvotová .stĺpčeky .objektívom Terezy Nvotovej

Kupujem darček frajerovi k štyridsiatke. Človek by síce čakal, že keď niekto prežil skoro pol storočia, nepotrebuje sa učiť ako na to.

Objektívom Terezy Nvotovej: Kurz prežitia Natália Ložeková / natalialozekova.sk

no v dnešnej krehkej dobe, keď predvídateľnosť krokov psychopatických populistických lídrov je takmer na nule, zatiaľ čo sa na nás nekompromisne valí klimatická katastrofa, je prežitie práve to, čo sa všetci budeme musieť učiť nanovo.

Tí starší si asi spomenú na život za studenej vojny, poplašné nácviky, skúšky sirén či strach z nukleárnej vojny. Možno preto nás označujú za „alarmistov“. Klimatická zmena totiž neprichádza ako vojna či atómová bomba, zo sekundy na sekundu. Vstupuje pomaly, chaoticky a zdanlivo nepredvídateľne. Každého sa dotkne inak, niekoho vyháňa z domova už dnes a niekoho nechá na pokoji ešte pár desiatok rokov. O to je hrozivejšia, pretože na rozdiel od vojny od istého momentu bude nezastaviteľná a smrtiaca pre milióny ľudí, zvierat a ekosystémov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite