Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V triede sestry Hermany: O troch stretnutiach

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .v triede sestry Hermany

Krátko pred začiatkom školského roka sme si dohodli stretnutie s Matúšom. Rozhodol sa totiž urobiť veľký skok vo svojom živote. Počas maturitného ročníka študovať ešte na jednom gymnáziu. 

V triede sestry Hermany: O troch stretnutiach Natália Ložeková / natalialozekova.sk

možno je čudné, že bude študovať zároveň na dvoch gymnáziách. No problém je v tom, že jedno je na Slovensku a druhé v Nemecku.

Stretli sme sa, lebo mal strach. Ani nie tak zo štúdia, ani nie z odchodu z domu. Matúš pochádza z piatich súrodencov, maminka je momentálne na materskej. Bojí sa, že finančne vyžmýka rodinu. Keď sme sa rozchádzali, povedala som mu, aby, keď jedného dňa bude preberať Nobelovu cenu, nezabudol povedať, kde sa to všetko začalo.

„Uvedomila som si, že strach môže mať rôzne dôvody.“

Sedela som s Klárou na schodoch, keď prišla Ema, aby ma pozvala na kávu. Časy sa menia. Študenti pozývajú svojich učiteľov na kávu. Potrebovala sa porozprávať. Strach, že nezvládne štúdium. Len pár dní v škole, a už má dojem, že je opäť vystresovaná, málo spí a toto všetko nezvládne. 

Pri obidvoch som si uvedomila, že strach môže mať rôzne dôvody. Niekto chce vyhovieť rodičom na úkor zdravia, niekto zase má limity v učení oveľa ďalej, no brzdou sú peniaze, že si všetky tie štúdiá nemôže dovoliť.

A potom ešte prišiel Rado. Bývalý študent. Doniesol nealko pivo a počítač. Predstavil mi projekt. Pozrite, v tejto škole som začal a chcem jej to vrátiť. Vrazil som do toho čas, peniaze, prepojil školský projekt cez niekoľko kontinentov. Deckám treba pomáhať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite